És compatible fer un clampatge tardà i la recollida privada de les cèl·lules del cordó umbilical?

Aquesta és una de les preguntes que moltes famílies ens feu si n’heu sentit a parlar. Al post d’avui, volem tractar aquest tema i explicar el nostre posicionament científic al respecte. Per a aquells que no ho sapigueu, el pinçament del cordó és l’acte mèdic que interromp la circulació de la sang entre la placenta i el nadó. Un cop “pinçat” és quan s’efectua la recollida de la sang que hi ha al cordó umbilical. Com més temps s’espera, menor quantitat de sang queda al cordó perquè aquesta sang passa al nadó i menys quantitat es pot recollir per a donació pública o conservació privada.

Hi ha diversos estudis que en funció del país on es dona a llum, el clampatge tardà pot ser beneficiós perquè en traspassar aquesta sang el nadó, s’eviten anèmies i nivells baixos de ferro. Ens referim a països on hi ha mancances de nutrició i on el pes dels nadons és baix o molt baix, com, per exemple, països en vies de desenvolupament.

Sempre que la mare no tingui un dèficit de ferro durant la gestació, que el part es produeixi després de la setmana 37, que hagi tingut un embaràs sense incidències destacables i que el pes del nadó estigui dins dels paràmetres normals, fer un clampatge tardà no comporta beneficis importants per al nadó que es puguin demostrar científicament, segons dades publicades per la Parents Guide Cord Blood.

És important destacar que, en un part on hi hagi un nadó amb un baix pes, un nadó prematur o un embaràs de risc, la recollida de la sang del cordó umbilical està contraindicada i el metge no farà la recollida.

Aleshores, és possible combinar la recollida de la sang del cordó umbilical i el clampatge tardà?

Incompatible no és, però heu de tenir clar que impactarà negativament en la qualitat de la mostra recollida, ja que molta d’aquesta sang passarà al nadó i lògicament no es podrà guardar.

En funció de l’hospital on doneu a llum el protocol pot variar, però la gran majoria d’obstetres efectuen el pinçament de la sang del cordó umbilical entre el segon 30 i el segon 60. Això comporta que el nadó es beneficiï de la cel·lularitat que hi ha a la sang del cordó i alhora, pugueu conservar una mostra de sang de cordó umbilical.

Des de Cellab la nostra recomanació és que consulteu sempre amb el vostre metge i us informeu dels beneficis de tenir guardades les cèl·lules mare de la sang i el teixit del cordó umbilical. Estem a la vostra disposició per facilitar-vos tota la informació científica actualitzada perquè preneu la millor decisió.

Leave a reply