ENTREVISTA A CRIAND- Cristina Armengol, Gina Cortesao i Paula Mulet

La Cristina, la Gina i la Paula són tres llevadores d’Andorra que s’han unit en el seu temps lliure per crear Criand. Acompanyar dones en l’embaràs, en la maternitat, a famílies en la criança o en formació en educació sexual són algunes de les tasques que realitzen setmanalment.

Arrenquem amb una pregunta fàcil, però clau per conèixer el vostre projecte… com definireu Criand?

Des de CRIAND volem proporcionar un entorn acollidor, informatiu i empoderador per a les famílies que estan vivint l’etapa de la maternitat, oferint una varietat de serveis que aborden les seves necessitats tant pràctiques com emocionals des de l’embaràs fins al postpart, passant per la criança. La nostra diferència rau en la personalització de l’acompanyament per part de les llevadores expertes en salut sexual i reproductiva.

La nostra missió és proporcionar un entorn de suport integral que ajudi les famílies a gaudir de manera positiva d’aquesta fase única i emocionant de la vida, la ma/paternitat.

Com va néixer aquest projecte? De qui va ser la idea?

Criand va néixer abans de la pandèmia de la Covid, amb la Gina i la Dra. Ferrer (pediatra) al capdavant d’aquest projecte. Les famílies necessitaven atenció, ser escoltades i resoldre molts dubtes entorn de les cures del nadó o de la criança a Andorra. Per això es va crear tota mena de tallers online que facilitaven a les famílies omplir aquest buit.
Quan es va poder iniciar reunions i reagrupaments, les famílies van demandar més tallers grupals i aquests han estat els protagonistes del projecte.

Criand viu en constant metamorfosis, ja que escoltem les necessitats de la població i per aquest motiu, actualment el projecte continua oferint els tallers més demandats, però també, ha ampliat la seva cartera de serveis amb la incorporació de la Paula Mulet i la Cristina Armengol, que juntament amb la Gina Cortesao, 3 llevadores que treballen al país, ofereixen tallers exclusius i serveis més personalitzats per donar suport a les parelles embarassades i a les noves famílies.

A banda de vosaltres tres, compteu amb més professionals a l’equip de Criand?

El nostre equip inclou altres professionals que contribueixen a enriquir la nostra oferta. Comptem amb Olga Da Cunha, fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià que ofereix tallers setmanals d’aeroioga a embarassades i en el postpart juntament amb els seus bebès.
Continuem comptant amb la col·laboració de Mariona Ferrer, pediatra que ens ofereix tallers com el d’urgències en pediatria i altres que vindran!

Comencem l’entrevista parlant de l’embaràs i tot el que comporta el pre-part. Què pot trobar en Criand una dona embarassada a nivell de serveis? En què es diferencia del servei que es dona des del SAAS?

A Criand, ens centrem a proporcionar una atenció integral i una experiència única a les famílies durant tot el procés de la gestació i el postpart. Ens diferenciem dels altres serveis disponibles a Andorra a través d’un enfocament més personalitzat i exclusiu. A més a més, podem destacar que l’atenció a CRIAND pot efectuar-se en diferents idiomes tals com català, castellà, francès, anglès o portuguès.

Els nostres serveis són múltiples, però podem destacar la nostra flexibilitat per tal d’atendre a les necessitats i desitjos de les famílies.

  • Tallers Online i Presencials: Oferim una varietat de tallers, tant en línia com presencials, que aborden temes crucials com la preparació per al part, la lactància materna, cures del nadó, porteig i altres qüestions relacionades amb la maternitat i la criança.
  • Atenció Individualitzada: Aquesta atenció respon de manera més eficaç a les necessitats úniques de cada unitat familiar. Reconeixem que l’embaràs és una etapa de molts canvis, que es pot viure amb cert neguit, en aquest sentit oferim un seguiment i acompanyament individualitzat i exclusiu en l’embaràs i el postpart, desplaçant-nos a domicili per oferir preparació al naixement, assessorament en lactància, porteig i recuperació postpart a Andorra. Tanmateix, a més a més de les visites oferim un servei de contacte via whatsapp per tal de poder fer un seguiment més exhaustiu i exclusiu.
    Disposem també d’un servei d’assessorament online per atendre consultes entorn l’embaràs, el postpart o la lactància, amb l’objectiu de traspassar la frontera d’Andorra i arribar més enllà.

Hem ampliat la nostra cartera de serveis per incloure professionals de la salut com Olga da Cunha, fisioterapeuta especialitzada el sòl pelvià. Oferint classes presencials en grups reduïts per a embarassades que volen viure el seu embaràs amb plenitud i amb plena consciència del seu cos i preparar-se de forma activa pel part. Tot i això, oferim un grup postpart on assisteixen els bebès de forma grupal. Podem destacar que el fet de ser setmanal ofereix la possibilitat a les mares de no només fer exercici i mantenir-se actives sinó que també és un espai on fer tribu i compartir aquesta meravellosa aventura de la maternitat.

Amb aquests serveis, aspirem a superar totes les expectatives. Volem que l’experiència de l’embaràs sigui un viatge extraordinari, oferint una atenció que va molt més enllà dels serveis convencionals. A Criand, la nostra passió és crear records inoblidables i acompanyar a les famílies cap a una nova aventura plena d’amor i connexió.

Avancem en el temps. Ja tenim el nadó al món. Arriba l’etapa del postpart i amb ella molta incertesa i desconeixement. Quins serveis oferiu a mares un cop han donat a llum?

Entenem que l’etapa postpart és una etapa crucial en la qual les mares i els pares necessiten suport i orientació per ajustar-se als nous rols i responsabilitats. Per aquest motiu, oferim una sèrie de serveis a domicili a Andorra, per ajudar-los i assessorar-los durant aquesta transició, ja sigui en l’àmbit de cures del nounat, cures a la mare, assessorament en la lactància, porteig, criança i recuperació postpart.

Quant al suport de la lactància, proporcionem ajuda a les mares per a establir i mantenir una lactància positiva. Això pot incloure assessoraments individualitzats a domicili a Andorra o online, a més dels tallers online tals com; Prepara’t la teva lactància des de l’embaràs, la lactància i la incorporació al món laboral, i quan aquesta arriba a la seva fi amb el deslletament.

Com hem comentat abans també oferim assessorament de porteig a domicili perquè les famílies aprenguin a portejar de forma ergonòmica, saludable i segura, coneixent totes les opcions existents en el mercat, com s’utilitzen, com s’adapten en funció del creixement del nounat perquè puguin elegir la que més s’adeqüi a la família.

Canviem de tema i parlem de la lactància materna. Segurament un dels moments més importants per l’alimentació d’un nadó i per una mare. Què feu per millorar les possibles etapes d’estrès que pot generar la LM?

Entenem que la lactància materna és un aspecte fonamental del benestar tant pel nadó com per la mare. Per minimitzar l’estrès associat a aquesta etapa i assegurar-nos que les mares es sentin recolzades i ben informades, a Criand oferim diverses estratègies i recursos, perquè un dels nostres objectius és promoure i donar suport a la lactància materna des de l’inici fins al deslletament.

La lactància és un regal per tota la vida, en aquest article no tenim espai per mencionar tots els seus beneficis, però sí que hem de dir que sovint no és fàcil, sobretot a l’inici, és per això que les llevadores oferim atenció i consells en funció de les necessitats que observem en cada família.

Els consells que podem donar a nivell general són que la lactància és a demanda, que el pit produeix la llet que el nadó precisa i que la lactància no ha de fer mal! Si és així, és necessari consultar amb la teva llevadora per fer una valoració exhaustiva.

Des de Criand, hem treballat de valent per recollir tota la informació indispensable per acompanyar a les famílies durant l’alletament. Hem creat un ebook, on parlem sobre la fisiologia de la lactància, els canvis de producció de llet, els beneficis de la lactància, tècniques per a l’agafada, crisis de lactància, extracció i conservació de la llet i molt més! Aquest es pot adquirir en la nostra web o bé el regalem juntament amb els assessoraments a domicili.

Visitant la web de Criand hem vist que realitzeu tant activitats online com presencials… Expliqueu-nos una mica més sobre aquestes dues tipologies d’activitats?

En general, la combinació d’activitats en línia i presencials permet arribar a un públic més ampli, adaptar-se a les preferències de les famílies i així proporcionar suport de manera més flexible. Les activitats en línia, poden ser especialment útils per a aquells que tenen restriccions de temps o ubicació, mentre que les activitats presencials permeten una connexió més directa i interpersonal. Utilitzen plataformes de videoconferència, que ens permeten mantenir una participació interactiva, per abordar qüestions específiques o preocupacions.

Quant a les consultes individuals presencials a domicili, els professionals de la salut poden proporcionar una atenció més personalitzada i íntima. Poden observar l’entorn i entendre millor el seu estil de vida i oferir consells pràctics adaptats a la seva situació específica.
Pel que fa als tallers grupals, com el d’esferodinàmia o la masterclass de Prepara’t al part, els realitzem a l’Hotel Roc Blanc, on tenim l’espai i les condicions idònies per treballar.

Hem vist que també toqueu temes importants com la salut sexual i l’educació a les escoles. En què consisteix aquest servei?

Si el nostre objectiu és crear sinergies amb diferents sectors de l’educació i la salut a Andorra per tal de completar l’educació afectiva i sexual a totes les edats. El nostre enfocament en salut sexual i educació afectiva implica proporcionar informació des d’un punt de vista salutogènic, positiu, inclusiu, des d’una perspectiva de gènere i actualitzada, així com crear espais segurs per a la discussió i l’aprenentatge sobre sexualitat. Creiem que l’educació en aquests àmbits és fonamental per al benestar de la població i contribueix a la creació de comunitats més informades i saludables.
Col·laborem amb escoles o altres entitats per oferir programes educatius sobre salut sexual i afectiva adaptats a diferents edats i nivells educatius. Aquests programes poden incloure sessions informatives, tallers pràctics i recursos educatius de diferents temàtiques tals com: l’educació menstrual, l’abordatge de la sexualitat diferenciant-ho per edats, els mètodes anticonceptius, l’abordatge dels estereotips de gènere, sexualitat i la cultura del porno, entre altres.

Els tallers dirigits al professorat i altres agents educatius, abordem com fer front a temes delicats, així com fomentar la comunicació oberta i oferim diferents eines per on trobar una informació precisa i actualitzada.”

El taller d’educació en la sexualitat dirigit als pares, té com a objectiu d’ajudar a establir valors sòlids i a construir una base ètica entorn de la intimitat i les relacions. A més, brinda als nens la confiança necessària per a fer preguntes i compartir les seves preocupacions, la qual cosa enforteix el vincle entre pares i fills.

Creem espais segurs a través de xerrades on la població d’Andorra pugui aprendre, plantejar preguntes, compartir les seves inquietuds i rebre informació fiable sobre temes de salut sexual i sexualitat. A més proporcionem materials educatius adaptats a l’edat per als adolescents, incloent-hi llibres, vídeos i altres recursos que aborden qüestions relacionades amb la salut sexual.

I ja per acabar… Com us pot contactar una persona interessada en algun de tots aquests serveis que ens heu explicat?

Per posar-se en contacte amb nosaltres o obtenir més informació sobre els serveis que oferim a Criand, pel nostre lloc web oficial, www.criand.ad on podeu trobar informació detallada sobre tots els nostres serveis i tallers. Envieu-nos un correu electrònic a l’adreça criand.andorra@gmail.com. Podeu seguir-nos a les xarxes socials, com ara Instagram @criand.andorra, a través d’aquesta plataforma, podeu rebre actualitzacions, notícies, informació pràctica, consells… i fins i tot contactar directament amb nosaltres mitjançant missatges privats.

Leave a reply