Tot el que heu de saber sobre la baixa per maternitat i paternitat a Andorra

Les baixes per maternitat i paternitat estan dissenyades per donar suport a les famílies durant l’arribada d’un nou membre, ja sigui per naixement o adopció. A Cellab sabem que aquest és un tema important que preocupa a molts futurs pares i mares ja que s’han d’organitzar laboralment i fer-ho de la millor manera possible.

A continuació, us detallem les principals característiques d’aquestes baixes segons la normativa vigent a gener del 2025 segons Govern d’Andorra.

Descans per maternitat

El període de descans per maternitat pot iniciar-se en diferents moments:

  • El dia del part o fins a quatre setmanes abans.
  • En casos d’adopció nacional, des de la notificació de la resolució judicial que estableix la preadopció o l’adopció directa.
  • En adopcions internacionals, des de la notificació del document oficial que certifica l’adopció per l’autoritat competent del país d’origen de l’adoptat.

Si aquest descans arriba per prescripció mèdica i la mare ha d’estar de baixa abans del part, aquest període es considera com a incapacitat temporal per malaltia. El descans per maternitat comença a comptabilitzar-se a partir de la data del part.

En casos de part prematur, definit com aquell que es produeix abans de les 36 setmanes de gestació, el període entre el part efectiu i la data prevista es computa també com a incapacitat temporal per malaltia.

La durada estàndard del descans per maternitat és de 20 setmanes. En situacions de part o adopció múltiple, aquest període s’amplia en dues setmanes addicionals per cada fill.

Descans per paternitat

El pare o la parella que hagi reconegut legalment l’infant té diverses opcions per iniciar el seu període de descans per paternitat:

  • A partir del cinquè dia en cas de part natural o adopció.
  • A partir del sisè dia en cas de cesària.
  • Durant el període de descans per maternitat.
  • A partir del dia següent a la finalització del descans per maternitat de la mare.

La durada del descans per paternitat és de 28 dies. Aquest període pot ampliar-se fins a una setmana addicional si l’infant presenta una discapacitat, dictaminada per un pediatre acreditat per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), d’acord amb el barem de valoració de la Comissió Nacional de Valoració (CONAVA).

Voleu informació sobre la conservació privada de la sang i el teixit del cordó umbilical? A Cellab portem més 10 anys acompanyant famílies en aquest procés de preservar un recurs biològic  molt valuós. Informeu-vos sense compromís de les opcions que teniu!

Leave a reply