Rampes a l’embaràs: Per què apareixen i com alleujar-les?

Durant l’embaràs, és comú experimentar molèsties com rampes a les cames, a l’engonal, que poden ser força incòmodes. A continuació, t’expliquem per què passen i com els pots alleujar.

L’embaràs és una etapa meravellosa, però ve acompanyada d’alguns inconvenients. A més de les nàusees i vòmits matutins, moltes dones embarassades pateixen enrampades a les cames, cosa que pot afectar la qualitat del son i la comoditat diària.

Les rampes a l’embaràs són d’origen muscular. Passa quan un múscul es tensa o es contrau involuntàriament i no es relaxa immediatament. Aquestes rampes solen presentar-se als peus, les cames i l’engonal.

Les rampes poden aparèixer a causa de diversos factors:

  • Sobrecàrrega muscular: L’augment de pes durant l’embaràs pot causar una sobrecàrrega als músculs, facilitant l’aparició de rampes.
  • Deshidratació: No estar ben hidratada pot augmentar el risc de rampes.ç
  • Deficiència de minerals: Nivells baixos de potassi o calci també en poden ser responsables.
  • Canvis hormonals: Els canvis hormonals dilaten les parets dels vasos sanguinis, afectant el retorn venós i limfàtic, cosa que provoca retenció de líquids a les cames i, en conseqüència, rampes.
  • Pressió del nadó: A mesura que el nadó creix, exerceix pressió sobre els gots de la pelvis, afectant la circulació a les cames i pressionant els nervis. Per això, les rampes solen intensificar-se a partir del tercer trimestre, encara que algunes dones les experimenten abans.

Com prevenir i alleujar les rampes

Aquí tens alguns consells per enfrontar i prevenir les rampes durant l’embaràs:

  • Estira suaument els músculs: Flexiona i estira les cames amb compte. Un lleuger massatge a la zona afectada també pot ajudar.
  • Canvia de posició sovint: Evita estar massa temps en una mateixa posició. Alçar els peus mentre estàs asseguda o reclinar-te, pot millorar el flux sanguini i relaxar els músculs.
  • Aplica calor: Utilitza una tovallola calenta o un coixí elèctric a la zona afectada per millorar la circulació i relaxar els músculs. Després, pots aplicar una mica de fred, com reposar la cama sobre el terra fred.
  • Fes exercici regularment: Mantingues un nivell d’activitat física moderada i sistemàtica, com caminar o fer rotacions de peus i turmells, per enfortir els músculs i millorar la circulació.
  • Utilitza roba i calçat còmodes: Evita els pantalons ajustats i tria roba i calçat que no t’estrenyin per facilitar la circulació.
  • Porta una dieta equilibrada: Consumeix aliments rics en calci i potassi, com làctics, figues seques, cigrons, bananes, espinacs i alvocat.

Seguint aquests consells, podreu alleujar i prevenir les rampes, gaudint d’un embaràs més còmode i saludable. I recorda, que a Cellab fa més de 10 anys que acompanyem famílies que han decidit conservar cèl·lules mare del cordó umbilical. Si vols rebre informació sense compromís, estem a la teva disposició per organitzar una visita al laboratori o per fer una videoconferència.

Leave a reply