Curiositats del cordó umbilical

El cordó umbilical és essencial per a la supervivència del fetus durant l’embaràs. A Cellab, portem més de 10 anys processant i conservant cèl·lules mare provinents del cordó umbilical i n’hem vist milers durant tot aquest temps. Per aquest motiu al blog d’avui volem explicar-vos què és, les seves característiques principals i com garantir el benestar del nadó a través d’aquest òrgan tan important.

 

Què és el cordó umbilical?

El cordó umbilical connecta el melic del fetus amb la placenta, formant un equip vital per portar nutrients i oxigen al fetus, permetent-ne el desenvolupament adequat.

El cordó comença a desenvolupar-se a la setmana 5 de l’embaràs. Entre les setmanes 7 i 9, es forma completament i arriba a la seva funcionalitat plena al final del primer trimestre. En embarassos múltiples, cada bessó monozigòtic té el seu propi cordó umbilical, encara que comparteixin la placenta i, de vegades, el sac amniòtic.

 

Característiques del cordó umbilical

Les característiques més destacables del cordó umbilical són:

-Mida i estructura: És un conducte flexible d’uns 50-60 cm de llarg i 1.5 cm de diàmetre. La longitud pot variar, mesurant menys de 35 cm o més de 80 cm en alguns casos. La seva estructura helicoïdal permet suportar una càrrega de 5-6 quilos.

-Vasos sanguinis: Conté tres vasos sanguinis: una vena i dues artèries, que estan embolicats en una substància gelatinosa anomenada gelatina de Wharton. Aquesta gelatina protegeix els vasos de nusos i torçades i conté cèl·lules mare mesenquimals.

– Cèl·lules mare: El cordó umbilical té dos tipus de cèl·lules: mesenquimals en el teixit del cordó i hematopoètiques, a la sang del cordó. Les cèl·lules mare són tan valuoses perquè tenen la capacitat de multiplicar-se i diferenciar-se a altres tipus cel·lulars.

 

Quines funcions fa el cordó umbilical?

El cordó umbilical és el principal enllaç fisiològic entre el nadó i la mare. A través seu, es transporten nutrients essencials i oxigen. Tot i que la sang de la mare i el nadó no es barregen, l’intercanvi d’oxigen i nutrients passa a través de la placenta i del cordó umbilical.

– Transport de nutrients: L’oxigen i els nutrients passen de la mare al fetus a través de la placenta. La sang oxigenada arriba al nadó per la vena del cordó umbilical, es dirigeix ​​al fetge, després al cor i es distribueix pel cos.

– Eliminació de deixalles: Les artèries umbilicals porten la sang “bruta” de tornada a la placenta, on s’eliminen les deixalles a través del sistema circulatori de la mare.

 

Per a un laboratori farmacèutic i banc de cèl·lules mare com Cellab, la utilitat del cordó umbilical a nivell biològic és innegable i molt important. El moment del part és el millor moment per recollir aquesta sang i aquest teixit, per la infinitat de possibilitats terapèutiques que té i tindrà.

Informa’t sense compromís, estem per traslladar-te la informació mitjançant una visita al nostre laboratori.

Leave a reply