Sobre la contractació

Què necessito per contractar el servei?

La contractació és molt senzilla. Totes les famílies han de complimentar un full de dades, signar un contracte que regula la relació entre Cellab i la família i entregar-nos còpia de l’analítica del primer trimestre de l’embaràs. Un cop tenim això complimentat, enviem el CellabKit de recollida a casa.

Per què demaneu l’analítica del primer trimestre?

Per seguretat. El ginecòleg/a demana sempre la serologia en aquesta analítica i queda descartat que la mare no es positiva per sífilis, ni VIH, ni Hepatitis B o C.

Quan tardeu en enviar el CellabKit?

Sobre el dia del part

Què hem de fer quan arribem a l’Hospital?

Quan ingresseu heu d’informar a l’equip sanitari que recolliu per privat i ens heu de fer un pre-avís per tal de saber què ingresseu per donar a llum. Un cop el ginecòleg/a hagi recollit les cèl·lules, des del laboratori clínic de l’Hospital ens avisaran per anar-les a recollir.

Què hem de portar a l’Hospital el dia del part?

Recordeu portar el CellabKit que li permetrà al ginecòleg/a realitzar la recollida de les cèl·lules.

Què passa si ens descuidem el CellabKit a casa el dia del part?

A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell comptem amb kits en estoc per a famílies que se l’hagin pogut descuidar o s’hagin posat de part de forma precipitada.

Sobre el post part

Què hem de fer un cop hem donat a llum?

Gaudir del nadó i recuperar-vos. Les cèl·lules del vostre fill/a estan en les millors mans i us contactarem per donar-vos tots els resultats al cap d’uns dies.

Com sabeu si les cèl·lules del cordó són aptes per a la conservació?

Un cop hem processat les cèl·lules de la sang i el teixit validem que estiguin en perfecte estat per a ser crio preservades. L’esterilitat de la mostra la sabem uns dies més tard ja que enviem una petita fracció de la sang a un laboratori extern. Tant bon punt rebem els resultats, emetem el certificat definitiu.

Quan ens facturareu el servei?

A Cellab no facturem res fins que no validem que tot és correcte i us hem enviat els certificats finals.

Com es pot pagar el servei?

El nostre departament d’administració pot fer-vos un gir bancari al vostre compte corrent o bé podeu fer una transferència bancària.

Sobre el finançament del servei

Financeu l’import del servei?

Sí. Tenim la possibilitat de finançar amb les principals entitats financeres d’Andorra. Les famílies poden finançar una part o bé la totalitat del cost del servei.

Sobre les cèl·lules mare

Quines cèl·lules es conserven?

Conservem les cèl·lules mare de la sang del cordó (cèl·lules hematopoètiques- HSC) i les cèl·lules mare del teixit del cordó (cèl·lules mesenquimals).

Per a què serveixen les cèl·lules mare de sang?

Actualment, s’utilitzen per trasplantar pacients que pateixen malalties de tipus sanguini principalment com leucèmies, limfomes, anèmies… Amb la sang de cordó es tracten fins a 85 malalties diferents al món.

Per a què serveixen les cèl·lules mare del teixit?

El teixit del cordó és ric amb cèl·lules mesenquimals, un tipus de cèl·lules que tenen la capacitat de diferenciació i que ajuden a cicatritzar i regenerar teixits malmesos. Són el potencial de la medicina regenerativa i les teràpies cel·lulars que es fan amb aquest tipus de cèl·lules estan en fase d’estudi.

En quin moment es recull la sang del cordó umbilical?

Es recull just després del part i abans que es desprengui la placenta. El procés de recollida es fa amb una bossa amb agulla de forma ràpida per tal d’evitar que tota la sang que hi ha passi al nadó. Els ginecòlegs estan molt familiaritzats amb aquest procediment ja que han rebut una formació específica per realitzar la recollida.

Recollir la sang del cordó representa un risc per la mare o pel nadó?

No. La sang es recull un cop el ginecòleg/a ja ha tallat el cordó i el procés és indolor, molt senzill i totalment segur.

Es pot recollir el cordó si es fa una cessaria?

Sí, no hi ha inconvenient.

En quins casos no està aconsellat recollir el cordó?

En casos de part prematur, despreniment de placenta o nadons de baix pes, ja que és més lògic que la sang passi al nadó pels beneficis que comporta.

Quants anys es poden conservar les cèl·lules mare?

Els estudis fets fins a dia d’avui constaten que les cèl·lules mare es poden conservar de manera indefinida sempre que es faci mitjançant la tècnica de la crio preservació (conservar-les amb nitrogen líquid per sota de -150ºC).

Quina garantia tinc que Cellab processa i conserva amb la màxima qualitat?

Bianualment, la prestigiosa American Association of Blood Banks (AABB) ens acredita tots els processos per garantir a les famílies que confien en Cellab que ho fem amb els màxims criteris de qualitat. A més, el Ministeri de Salut del Govern d’Andorra ens autoritza l’activitat realitzant de forma periòdica inspeccions.

Sobre optar pel clampatge tardà i la conservació

És possible combinar clampatge tardà i conservació cel·lular?

L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell seguint les recomanacions de la Organització Mundial de la Salut (OMS), destaca que mantenir 60 segons, l’aport cel·lular que rep un nadó que neix a terme és suficient. I que és perfectament compatible amb la recollida privada o la donació.
Durant aquest breu període, el nadó rebrà els beneficis immediats d’un major flux de sang de la placenta, i posteriorment, es podran recollir suficients cèl·lules mare per a la seva conservació.

Què passa si no hi ha prou sang al cordó després de la recollida?

A Cellab ens assegurem que aquell material biològic que conserveu sigui útil i entri dins dels paràmetres de qualitat mínims. Si no hi ha prou sang després de deixar els 60 segons o hi ha una mostra de baixa cel·lularitat, us ho indicarem durant el processament perquè decidiu el que vulgueu fer.