Coses que has de saber sobre el test de l’embaràs
Una de les primeres reaccions davant d’un retard a la regla, davant l’aparició de nàusees o vòmits, davant d’un mal al pit, davant d’un augment de ganes d’anar al lavabo, davant d’una aversió a certes olors i aliments, és fer un test d’embaràs. Des de fa molts anys, és un dels mètodes més ràpids per saber si realment estàs embarassada o no, abans d’anar al ginecòleg/a.
El test d’embaràs que podem trobar a qualsevol farmàcia és un test que detecta a l’orina la presència de l’hormona gonadotropina (hCG), coneguda com l’hormona de l’embaràs. Aquest test funciona d’una manera molt senzilla: quan una gota d’orina entra en contacte amb la tira que hi ha al test, es tenyeix mostrant unes línies que determinen el resultat. La primera cosa que veurem igual que en un test de COVID-19 és una ratlla vertical (que indicaria el control del test). Si apareixen dues ratlletes per molt poquet marcades que surtin, el resultat del test és positiu, cosa que indica que estàs embarassada!
El moment que escolliu per a la realització del test és molt important. Sis dies després de la fecundació de l’òvul, el cos comença a segregar l’hormona gonadotropina. L’ideal seria fer la prova entre cinc i sis dies després del retard menstrual, ja que és el moment en què els nivells hormonals estan més alts i la fiabilitat del test serà més alta.
Davant d’un positiu, el primer que heu de fer és comprovar que l’embaràs va bé. Per aquest motiu, serà indispensable que demanis hora com més aviat millor amb el teu ginecòleg/òloga per a una visita exhaustiva que verifiqui que tot va segons el previst.
Es pot donar un cas de fals negatiu? I, falsos positius?
Sí, però és poc freqüent. En aquests casos, si el test dona negatiu i les sensacions són d’estar embarassada, és habitual repetir el test al cap de quatre o cinc dies per veure si hi ha prou hormona de l’embaràs a l’orina que ho confirmi.
En el cas d’un fals positiu, es podria donar la situació de donar positiu quan en realitat no estàs embarassada. Tot i ser un cas força estrany i poc comú, podria donar-se si estàs prenent un medicament per a la infertilitat o tens alguna patologia ginecològica com els quists ovàrics.
Els tests d’embaràs casolans són fiables?
Segur que haureu sentit a parlar dels tests casolans. Alguns consisteixen a barrejar l’orina amb vinagre, oli, lleixiu… i esperar reaccions, però no és del tot aconsellable si busquem fiabilitat en el resultat.
També hi ha un mètode “casolà” que consisteix a injectar orina de la suposada embarassada a una granota o un gripau i esperar a veure si expulsen espermatozoides. Però la complexitat d’aconseguir l’animal i la raresa de l’experiment compliquen la prova.
La nostra recomanació és clara i senzilla: si penses que pots estar embarassada, ves a una farmàcia, compra un test i sortiràs de dubtes.😉
Leave a reply
Leave a reply