Calendari lunar i data prevista de part. Pura coincidència o evidència científica?

Molts pares busquen qualsevol dada que els permeti endevinar la data d’arribada del nadó que esperen. Si bé la medicina proporciona una gran quantitat de coneixements sobre el càlcul de les dates previstes de part gràcies a les ecografies i/o a la suma de dies a partir de la darrera menstruació, algunes persones també recorren a mètodes alternatius, com el calendari lunar, per obtenir una perspectiva addicional a la que el ginecòleg/òloga estima. En aquest post de Cellab, aprofundirem al calendari lunar i la seva correlació amb la data prevista de part. Revisarem també si hi ha alguna evidència científica sobre això. Ens acompanyes?

Què és el calendari lunar i com funciona?

El calendari lunar, basat en els cicles de la lluna, s’ha fet servir durant segles en diverses cultures per seguir el temps i els esdeveniments. A l’embaràs també són moltes les famílies que l’utilitzen per predir la data en què coneixeran el nadó. Si bé no està científicament demostrat, estadísticament hi ha coincidències que posen de manifest que, en nits de lluna plena, hi ha més parts.
Si bé el calendari lunar no sol ser la font d’informació principal per determinar les dates previstes de part, alguns creuen que certes fases lunars poden influir en el moment del part. Per exemple, segons la tradició xinesa, es creu que els bebès nascuts durant una lluna plena tenen més probabilitats de ser forts i saludables.

Tot i això, en examinar els articles científics publicats en revistes d’alt impacte, la correlació entre les fases lunars i el part continua sent un tema de debat. Alguns estudis suggereixen un lleuger augment en els naixements durant les llunes plenes, mentre que altres no troben una connexió significativa. La manca de consens subratlla la complexitat de la biologia humana i la multiplicitat de factors que contribueixen a l’inici del part.

La data prevista de naixement del nadó

Hi ha múltiples factors que poden comportar una modificació de la data prevista de part que us ha donat el vostre ginecòleg/òloga. Per aquest motiu, la nostra recomanació és clara: acudiu puntualment a totes les visites de seguiment amb el metge per assegurar que tot va bé i considera el calendari lunar com una dada informativa sense rellevància científica.

A Cellab estem per ajudar-vos. Fa més de 10 anys que acompanyem famílies en la conservació de les cèl·lules mare del cordó umbilical. Si vols ampliar informació sobre els nostres serveis de conservació cel·lular, contacta’ns sense compromís.

Leave a reply