Consells per afrontar millor el part

El part és un dels moments més emocionants de la vida d’una dona. És la meta, el punt final a moltes setmanes de gestació en les que hi ha hagut un canvi absolut en la vida d’una parella que espera amb moltes ganes l’arribada d’un nadó. Sents una barreja d’il·lusió i por i és completament normal.

Avui al blog de Cellab us donarem uns petits consells per afrontar de la millor manera aquest gran moment. A Andorra, l’acompanyament al part que dona el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) gràcies a l’equip de llevadores i ginecòlegs és realment únic. Tens la immensa sort de donar a llum en un país petit, amb tots els avantatges que això comporta per a preparar el gran moment.

Cursos pre-part

L’equip de llevadores del SAAS us ofereix de forma totalment gratuïta els cursos pre-part a totes les embarassades. Són sessions que s’organitzen als diferents centres de salut de les parròquies amb l’objectiu d’explicar i orientar a totes les famílies que esperen un nadó.

Exercici físic

Sempre que el teu ginecòleg/a no t’hagi contraindicat la pràctica esportiva, et recomanem estar en bona forma pel part. No oblidem que cal controlar el pes que es guanya durant la gestació i caminar i estar activa, t’ajudarà moltíssim al moment del part i a la posterior recuperació. Si estàs apuntada a un gimnàs o club esportiu, demana assessorament als tècnics de sala sobre quines activitats t’aniran millor. Hi ha centres on fan classes específiques per embarassades.

Alimenta’t bé

Tot el que mengis passa al nadó. Portar una dieta molt sana i equilibrada serà clau per aportar-li tots els nutrients que necessita durant la gestació. Recorda tots els aliments prohibits durant l’embaràs i si tens dubtes, demana al teu ginecòleg/a sobre ells.

Dorm i descansa un mínim de 8h

Tot i que a vegades, l’embaràs pot produir insomni és important que descansis correctament les teves vuit hores. Cal que tinguis les piles al màxim per afrontar el gran dia amb bona salut i energia.

Prepara’t mentalment

Les emocions s’han de treballar i s’han d’exterioritzar. Parla amb la teva parella, amb els teus amics, amb la teva família sobre les pors i aquells dubtes que et sorgeixen. És completament normal tenir moments de nerviosisme abans del part i si necessites ajuda professional, demana-la!

Repassa el pla de part

A les visites amb el ginecòleg/a i la llevadora us donaran el pla de part. Pensa bé què vols i com ho vols, perquè tot estigui el més confortable possible per afrontar el gran dia. Recorda que si has escollit guardar de forma privada les cèl·lules mare del cordó umbilical, has de seleccionar-ho al pla de part i portar el kit a l’Hospital el dia del part.

Prepara-ho tot amb antelació

Quan abans tinguis tot preparat pel gran dia, millor. Mai saps quan et pots posar de part.

No deixis que ningú condicioni els teus pensaments ni les teves decisions. Informa’t lliurement sobre les opcions de la lactància, sobre les anestèsies durant el part, sobre la conservació del cordó umbilical i els beneficis que comporta…

I recorda, que la millor decisió és la que prenguis tu!

Leave a reply