Què és la diabetis gestacional i com es tracta?

Si estàs embarassada segur que has sentit a parlar o et sona la diabetis gestacional, ja que afecta algunes dones durant la gestació. La diabetis gestacional és un trastorn metabòlic que es caracteritza per tenir nivells alts de sucre en sang i que pot comportar riscos tant per a la mare com per al nadó. Si es diagnostica a temps, es poden controlar els riscos que comporta i portar un embaràs amb total normalitat.

Com ja saps, l’embaràs comporta una revolució a tots els nivells al cos d’una dona sobretot a nivell hormonal. La diabetis gestacional es desenvolupa quan el cos no aconsegueix produir insulina, responsable de regular el sucre a la sang. Com saps, a través del cordó umbilical, la mare traspassa al nadó tots els nutrients que comporten el creixement del fetus i per això és tan important el que mengem.

Quins riscos comporta aquesta malaltia per a la mare i per al nadó?

Per a la mare el fet de patir diabetis gestacional durant l’embaràs fa que augmenti la pressió arterial, que pugui patir diabetis tipus 2 en el futur o més risc de cesària. En canvi, per al nadó, aquesta malaltia pot ocasionar que creixi en excés i compliqui el part vaginal degut a la seva mida, fet que comporti que acabi en cesària. Així mateix, també hi ha nadons que pateixen hipoglucèmia neonatal (nivells baixos de sucre) durant els primers dies després del naixement.

Com es pot diagnosticar la diabetis gestacional?

Entre la setmana 24 i 28 de gestació es fa una prova de tolerància a la glucosa com a part de control de l’embaràs. En funció del resultat i dels nivells de sucre a la sang, el vostre metge decidirà el tractament a seguir en cas que hi hagi indicis de patir-la.

En molts casos, el control de la dieta durant l’embaràs és suficient per controlar el risc de patir diabetis gestacional. En altres casos, sí que es recorre a medicació per mantenir a ratlla els nivells de glucosa i evitar els riscos que hi ha.

El control del que mengem és indispensable per evitar aquesta malaltia i per portar una vida sana i equilibrada. La pràctica esportiva controlada durant l’embaràs també us ajudarà a evitar probabilitats de patir-la!

Diabetis gestacional

Leave a reply