Els mites de l’embaràs

L’embaràs està envoltat de mites que no són veritat. El simple fet d’estar esperant un nadó comporta que tothom t’expliqui mil i una històries i mites, alguns molt allunyats de l’evidència científica i basats exclusivament en opinions subjectives.

 Repassarem els més comuns…

1) Estant embarassada has de menjar per dos

Totalment, fals. De fet, us recomanem que no ho feu perquè agafar massa pes durant l’embaràs comporta greus perills per al nadó i per a la mare. Optar per una dieta sana i equilibrada amb verdures, fruites, carn i peix és el més recomanable, sempre seguint el consell mèdic qui coneix perfectament les teves necessitats gràcies a les analítiques de control.

 Així mateix, durant la gestació és recomanable en la gran majoria de casos, ingerir suplements alimentaris per complementar la quantitat de vitamines que es necessiten. Ningú millor que el vostre ginecòleg per pautar-los. Hi ha multitud de marques com DonnaPlus (Ordesa), Natalben (Italfarmaco), Natalis (Sana Expert), Fertilium, Gestagyn (Gynea),…

2) És contraproduent practicar esport

Fals també. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana fer esport durant cinc dies a la setmana uns 45 minuts de mitjana a intensitat moderada. A les embarassades sense patologies prèvies i amb un embaràs normal, també. En casos d’embaràs múltiple (bessons) o de part prematur sí que l’esport està contraindicat i serà el vostre metge qui us ho pautarà.

És important explicar-li al vostre ginecòleg l’esport que feu i veure com es pot adaptar al llarg de l’embaràs. Evitar la càrrega de pesos i esports d’impacte serà una de les indicacions que cal tenir en compte.

3) Beure una mica d’alcohol no passa res

Mentida. L’única taxa d’alcohol segura durant una gestació és 0,0 igual que a la conducció. Quan ingerim qualsevol tipus de beguda alcohòlica (cervesa, vi, digestius, destil·lats) la mare la traspassa al nadó de forma directa i aquest gest pot causar un avortament espontani, una mort fetal i una àmplia varietat de discapacitats físiques, intel·lectuals i de comportament, com ara el trastorn de l’espectre alcohòlic fetal – TEAF.

Lògicament, potser has pres alguna cosa d’alcohol abans de saber que estaves embarassada, a l’inici del primer trimestre, i no hi hauria de passar res. En confirmar l’embaràs, has de deixar de prendre alcohol immediatament.

4) Si tens cremor d’estómac, el nadó tindrà molt de pèl

Fals també. No hi ha cap estudi científic que demostri aquesta correlació entre tenir cremors i que el nadó neixi amb més cabells. Tenir digestions més pesades o tolerar menys alguns aliments és completament normal.

 5) El sexe i embaràs no són compatibles

Totalment, fals. El fet d’estar embarassada comporta una alteració hormonal important i sempre que l’embaràs transcorri amb total normalitat, el sexe està recomanat i no ha d’afectar el nadó. De fet, us recomanem que ho proveu.

Leave a reply