
ENTREVISTA A BÀRBARA CABALLOL, fisioterapeuta i osteòpata especialitzada en preparació al part i al post part
La Bàrbara va néixer a Andorra i se li nota la seva passió pel país cada vegada que li preguntes per la seva vida aquí. Destil·la passió per la seva feina i t’explica amb deteniment tot el que fa per ajudar a les futures mares a gaudir de l’embaràs, el part i el post part.
La Bàrbara Caballol va estudiar la carrera a Barcelona i posteriorment es va traslladar uns anys de la seva vida a Mallorca, on va obrir la seva primera clínica. Es va especialitzar en la preparació al part i al post part des de la vessant de la fisioteràpia i la osteopatia. Fa uns anys va tornar al seu país natal amb tota la família. Destaca que el fet de ser mare en dues ocasions, l’ha fet canviar la perspectiva i l’enfoc de com afrontar un part, sobretot després de la primera experiència.
Després d’un temps col·laborant amb diverses clíniques del Principat, ha engegat el seu propi centre al centre d’Andorra La Vella on ofereix un acompanyament personalitzat a totes les dones que estan esperant un nadó o a les que es volen recuperar del post part. Avui al blog de Cellab coneixem a la Bàrbara Caballol, fisioterapeuta i osteòpata, perquè ens expliqui què fa i com ho fa.
-Bàrbara, explica’ns què feu al vostre centre i perquè sou diferents a l’oferta existent que hi havia fins ara a Andorra?
Al nostre centre estem especializats en la dona, en l’acompanyament durant l’embaràs, la preparació al part i la recuperació post part. Ens agrada tractar la dona d’una manera integral i personalitzada, que se senti acompanyada en tots els aspectes. També tractem patologies ginecològiques específiques com la dismenorrea (dolor a la menstruació), la endometriosi, dispareunia (dolor al mantenir relacions sexuals) com l’acompanyament en tractaments d’infertilitat.
-Poses el teu know how com a professional al servei de la dona.
Exacte. Fa molts anys que em dedico a la dona però quan vaig ser mare, vaig entendre la magnitud de la maternitat i les necessitats reals que tenim. M’agrada treballar des de la meva experiència professional i també des de la personal, ja que tinc dos petites grans revolucions que m’han ensenyat molt.
-Entrem en matèria, Bàrbara. Per què cal preparar-se pel part?
El part és un procés que normalment genera molta por i inseguretat, sobretot al dolor i a les possibles seqüeles que pugui deixar. A nivell físic és molt exigent i hem d’estar preparades. Per aquest motiu, ensenyo a les meves futures mamis exercicis per a elastificar la pelvis i que estigui més lliure. D’aquesta manera facilites el descens del nadó. També ensenyem exercicis i postures per poder dilatar millor i sobretot el massatge perineal per evitar lesions.
-Però el treball no només és físic, oi?
Exacte. Una manera d’afrontar el part sense por és fer-ho tant a nivell físic com psicològic. I això només s’aconsegueix amb la informació i el treball conjunt de varies disciplines (ginecòleg, llevadores, fisioterapeuta…).
-Portes molts anys acompanyant a futures mares en l’embaràs… És tant important el massatge perineal com diuen? Quins beneficis té?
És molt important ja que ens ajuda a elastificar la zona de tal manera que es redueix el risc de lesió com podria ser un esquinçament al periné o la necesitat de fer una episiotomia. A més, el fet de tenir el periné íntegre ens ajudarà a tenir una millor recuperació post part i menys possibilitats de tenir problemes com pot ser la incontinència. Un altre benefici important és que al tenir una millor consciència de la zona durant la dilatació, podrem relaxar-nos més i en l’expulsiu sabrem bé on hem de dirigir la força.
-Augmentar pes a l’embaràs de forma descontrolada es perillós per la mare i pel nadó. Com ajudeu a les futures mares a mantenir-se en forma?
Les acompanyem en tot moment aconsellant-les tant en la seva pràctica esportiva quotidiana, com amb activitat dirigida adaptada a cada cas i a cada trimestre. Les sessions es poden fer en grup o individual i presencials o online.
-Incontinència urinària, debilitat a la musculatura abdominal, mal d’esquena…. Com ajudeu a combatre aquests problemes des del vostre centre?
Aquest tipus de patologies solen estar relacionades amb una debilitat de la musculatura abdominal i de sol pèlvic. Hem d’entendre que tota la musculatura del sol pèlvic i del abdomen van de la mà. Funcionen com una casa, on el sól pèlvic són els fonaments i la musculatura abdominal juntament amb la de l’esquena són les parets. I el diafragma, és el sostre. Aquesta “caseta” ha d’estar en perfecte equilibri perquè no s’enfonsi, per això s’ha de tractar de manera conjunta.
I com ho feu?
Al nostre centre oferim paquets en els que no només relaxem la musculatura que pot estar carregada, sinó que reforcem la que está debilitada per trobar aquest perfecte equilibri. Ho fem amb exercicis específics integrant vàries disciplines com els hipopressius, exercicis de Pilates, etc. Sempre de manera personal i individualitzada per tal que la pacient pugui aplicar-ho al seu dia a dia.
-A banda de sessions individuals també oferiu tallers. En què consisteixen? Quins temes toqueu?
Els tallers són una manera d’oferir informació de manera pràctica i dinàmica, més divertida. Donem informació de valor i fem exercicis pràctics per poder resoldre tots els dubtes que van sorgint. Els fem de temes concrets com és el part, el post part, l’autocura de la mare i de tots els temes que veiem que generen interès i dubtes.
-Parlem del post part. Què feu per ajudar a les mares després d’haver tingut al nadó?
Amb tota la experiència laboral que he adquirit al llarg dels anys, he pogut crear un programa molt eficaç per a la recuperació post part. L’anomeno el mètode APFiT (Abdomen i Periné Fit) i consisteix en fer 14 sessions en 7 setmanes d’exercicis específics. L’objectiu és reforçar tota la musculatura que s’ha vist debilitada durant l’embaràs a la vegada que tractem les possibles seqüel·les del part.
I què aconseguiu amb l’APFit?
Amb aquest tipus d’exercicis aconseguirem reforçar la nostra faixa natural reduïnt centímetres de cintura, rebaixant la inflamació abdominal i definint l’abdomen. Les sessions van adquirint intensitat a mida que van avançant, per tal de tornar a sentir-nos com abans de l’embaràs i poder tornar a fer esport de manera segura.
-Si hi ha alguna de les embarassades que ens llegeix i vol contactar-te, què han de fer? On et troben?
Em poden contactar a través del telèfon 370 870 o d’Instagram a través del compte @barbara_caballol, on per cert poso molt vídeos i tips molt interessants. També em poden trobar amb cita concertada al C/Ciutat de Consuegra 10-12 3-2 Edifici Orió. Andorra la Vella.
Leave a reply
Leave a reply