Les quatre grans etapes de desenvolupament del nadó

La màgia de la vida possibilita que un nadó es formi pràcticament durant 40 setmanes a l’interior del ventre d’una mare. És realment sorprenent com dia a dia, setmana a setmana van esdevenint canvis de tota mena tant al fetus com al cos de la mare, fins que arriba el gran dia on li podem veure la cara al nadó, conèixer-lo, donar-li la benvinguda.

Al llarg de les diferents setmanes de gestació, el fetus passa per quatre grans etapes que avui us volem resumir en aquest article. Segurament, la gran majoria de coses que us expliquem ja les coneixíeu, però hi ha curiositats que potser descobriu avui. Ens seguiu llegint?

ETAPA 1:

La primera etapa o fase embrionària transcorre entre la primera i la vuitena setmana. En molts casos, hi ha embarassades que no saben que estan embarassades fins que comencen a notar un retard a la regla o algun símptoma que alguna cosa està passant com les nàusees o els vòmits. L’embrió comença a formar-se i es desenvolupa una estructura anomenada blastòcit, una cèl·lula embrionària que a mesura que es vagi desenvolupant donarà lloc a les capes germinals.

ETAPA 2:

De la setmana nou a la dotze, entrem a l’etapa fetal primerenca. L’embrió es converteix en un fetus i comença el desenvolupament d’òrgans vitals com el cor (que mitjançant ecografia ja es pot sentir), els pulmons, el fetge, els ronyons… Durant aquestes setmanes es comença a formar el sistema esquelètic i muscular. Encara és aviat per sentir el nadó, ja que això sol passar una mica més endavant.

ETAPA 3:

Transcorre entre la setmana 13 i la 24. Comença una fase de creixement disparat, augmentant el pes del fetus de manera important. Tots els òrgans vitals i sistemes es desenvolupen a gran velocitat. L’estructura òssia s’enforteix i comencen a créixer les primeres ungles. Entre la setmana 18 i la 22 arribarà un moment molt especial: els primers moviments.

ETAPA 4:

L’etapa fetal tardana comença a la setmana 25 fins al final de la gestació, habitualment, entorn de la setmana 40. Cal recordar que un part a terme és a partir de la setmana 37. Durant aquestes setmanes, el fetus entra a la fase final creixent i madurant per preparar-se per al part, de fet, comencen a notar-se les contraccions de Braxton Hicks o contraccions de preescalfament. La mida del fetus comença a ser considerable, podent fins i tot engreixar-se. El tram final és en moltes ocasions, el més dur físicament, ja que s’hi acumula molt de cansament. Però també és el més bonic perquè s’acosta el moment més especial de les vostres vides.

A Cellab portem més de 9 anys acompanyant famílies, conservant cèl·lules mare de cordó umbilical per a ús privat. Us podem ajudar i facilitar tota la informació sobre els nombrosos avantatges que comporta poder desar aquest patrimoni biològic.

Leave a reply