Fases i tipus de part. Tot el que has de saber sobre el naixement

El part o naixement és un dels moments més importants per a qualsevol mare. El tenim present durant tot l’embaràs, però sobretot quan s’entra al tercer trimestre a causa de la proximitat del moment.

Cal tenir en compte que el part o naixement és el procés fisiològic en què la dona finalitza la gestació i que acaba amb l’expulsió del fetus i la placenta. Entorn del part sempre hi ha pors, incerteses i dubtes, però amb el post d’avui intentarem donar-vos tota la informació perquè ho encareu de forma positiva!

Tipus de parts:

Part vaginal:

És el més comú. S’inicia de forma espontània i és habitual la utilització de procediments anestèsics com l’epidural. També es pot optar per un part vaginal sense anestèsia.

Part per cesària:

Aquest es realitza quan no és possible el part vaginal i el realitza un ginecòleg, amb l’objectiu d’evitar riscos per a la mare i pel nadó. La cesària és una intervenció quirúrgica en què es realitza una incisió a l’abdomen i a l’úter per a treure al nadó. Pot ser que un part vaginal acabi amb una cesària o bé que la cesària sigui programada, a causa de múltiples factors que el vostre ginecòleg tindrà en compte.

Les tres fases del part

Per entendre bé el part cal distingir les tres fases de les que consta: el període de dilatació, el d’expulsió i el deslliurament.

El període de dilatació

És el moment on arrenca el part, es mesura en centímetres, sent 10cm la dilatació total. Les contraccions la gran majoria de les vegades, comencen de forma irregular i cal que estigueu alerta i les aneu controlant. Haureu d’anar cap a l’Hospital quan augmentin d’intensitat i siguin regulars. A la fase final d’aquesta primera etapa del part, ja sereu a l’Hospital i allà llevadores i metges us guiaran en tot el que necessiteu.

La fase d’expulsió

A la segona fase o fase d’expulsió hi entrareu a partir dels 10cm de dilatació. És el moment quan es començarà a veure el cap del nadó i on començarà la feina d’empènyer, tot seguint les indicacions del personal assistencial.

El període de deslliurament

I la darrera fase del part és el període de deslliurament, que va des de la sortida del nadó fins a l’expulsió de la placenta. En aquest moment i sempre que ho hagueu escollit, es realitza la recollida de les cèl·lules mare de la sang i el teixit del cordó umbilical. Un procés completament indolor per la mare i pel nadó que pot comportar múltiples beneficis de tenir aquest material biològic crio preservat.

Si doneu a llum a Andorra disposeu d’un document que us entregaran les llevadores anomenat pla de part. En ell podreu dissenyar com voleu que sigui el vostre dia i escollir el tipus d’anestèsia, si voleu música durant el part, etc.

Leave a reply