Onada de calor i embaràs. Coses que has de saber

Ens trobem en plena onada de calor i si estàs embarassada has de tenir en compte una sèrie de precaucions que avui desgranem en aquest article. Les conseqüències d’una insolació o d’un cop de calor són d’elevat risc i et poden afectar molt seriosament amb malalties greus relacionades amb la calor. Amb les altes temperatures el cos ha de treballar més per mantenir fresc al fetus, i per això, la primera premissa que hem de tenir clar és que cal evitar les exposicions a la calor durant les hores centrals del dia.

Com afecta l’onada de calor a les embarassades?

La primera conseqüència d’un cop de calor és la deshidratació. En patir-la, el cos té dificultats per produir la suor, responsable de refredar el cos i, per tant, de mantenir al nadó a la temperatura adient. Les persones exposades a la calor tenen un major risc de tenir la pressió arterial alta i, per tant, de patir preeclàmpsia durant el part. Aquesta malaltia pot desencadenar el risc de patir un part prematur o un baix pes.

Què podem fer per combatre la calor?

Com ja hem dit abans, cal evitar al màxim sortir al carrer a les hores centrals del dia (de 11h a 18h), que és quan fa més calor. Si som a casa, durant aquestes hores cal tancar persianes i cortines durant el dia, perquè quan anem a dormir tinguem les habitacions i estances el més fresques possibles. A la nit, podem obrir finestres de bat a bat per provocar que entri l’aire fresc.

També es recomana optar per una dieta lleugera i evitar begudes ensucrades o amb cafeïna. Cal beure molta aigua encara que no tinguem set. Les fruites de temporada com el meló, la síndria i els préssecs estan altament recomanades perquè tenen molta aigua i ens refrescaran. També podeu optar per gaspatxos, ‘salmorejos’ o cremes fredes.

Vesteix amb roba molt lleugera i transpirable, posa’t un barret o una gorra i un calçat fresc i còmode. Si tens molta calor, pots fer una dutxa que et refrescarà.

Com actuar si no em trobo bé?

Si no et trobes bé, pateixes de marejos o et fa molt mal el cap, comunica-li a la persona que tinguis més a prop perquè et supervisi en tot moment. Si comences a notar marejos més potents i vòmits, et recomanem anar a urgències perquè un metge verifiqui que tot va bé.

Si fas cas de les recomanacions per evitar la calor, tot anirà bé. Gaudeix de l’estiu de forma segura i descansa!

Leave a reply