Saps en què consisteix el programa Maternoinfantil d’Andorra?

A Andorra tenim la sort de viure en un país petit que compta amb molts avantatges a causa de la seva mida. Un d’ells és el programa Maternoinfantil impulsat pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), responsable d’oferir a les famílies residents al país un seguit de visites i suport en el prepart i el postpart.

Aquest programa està principalment enfocat a l’atenció de les dones durant la gestació amb visites de control, accés a la informació que envolta el part, a la preparació del pla de part, a les cures de la mare i el nadó i al suport en el postpart un cop arribem a casa.

Pla de part – Visites prèvies i tallers de preparació al part

Un dels punts importants que tractareu amb les visites prèvies al part amb la llevadora serà el pla de part. Allà podreu dissenyar com voleu que sigui l’experiència de donar a llum el dia que ingresseu. Un dels punts que tractareu durant aquesta visita serà la vostra voluntat de conservar les cèl·lules mare del cordó umbilical. Si desitgeu conèixer de primera mà, els beneficis de conservar aquestes cèl·lules per a ús privat al nostre banc, podeu sol·licitar una visita sense compromís a les nostres instal·lacions ubicades a Sant Julià de Lòria.

Així mateix, us recomanem fermament participar dels cursos de preparació al part. Són impartits per les llevadores de primària qui us guiaran durant una sèrie de sessions de totes les coses importants que envolten l’embaràs, el part i el postpart.

Dia del part – Estada a l’hospital

L’entrada a l’hospital el dia del part es fa per Urgències. Un cop ingresseu us atendrà una llevadora que farà una primera avaluació del vostre estat de salut i us acompanyarà durant tot el procés hospitalari. En el cas d’haver escollit la conservació privada de la sang i el teixit del cordó umbilical, recordeu entregar el kit de recollida de les cèl·lules al vostre ingrés perquè ho puguin preparar tot a sala de parts.

Penseu que l’estada a l’hospital és molt curta i tot passarà molt ràpid, sobretot perquè tot serà nou per a vosaltres i pel vostre nadó. Un cop passeu a planta, el ginecòleg/a us visitarà cada dia per verificar que tot evoluciona segons el previst. El pediatre valorarà al vostre infant el primer dia i el dia que marxeu cap a casa.

Així mateix, la llevadora us assistirà de forma continuada i us informarà del Programa Maternoinfantil. En una d’aquestes visites a l’habitació us donarà hora per la visita a domicili i per la visita al Centre de Salut (Centre d’Atenció Primària) de la parròquia on residiu.

El postpart – Les visites a domicili i els tallers

Les llevadores del nostre país són les responsables d’oferir aquestes visites de puerperi a les mares a domicili. L’arribada a casa no és fàcil i s’agraeix molt tenir la visita de la llevadora on controlarà l’estat de salut de la mare i del nadó, a banda de resoldre els típics dubtes que sorgeixen quan estem sols a casa.

Els tallers postpart són una activitat perfecta per connectar amb altres famílies que estan en la mateixa situació que vosaltres.

Leave a reply