Sabeu en què consisteix la prova del taló?

Durant les 48h posteriors al naixement del nadó, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell li faran la prova del taló. Aquest control forma part del cribratge neonatal al que se sotmet a tots els infants que neixen a Andorra amb l’objectiu d’identificar malalties poc freqüents que poden ser mortals o comprometre molt la qualitat de vida del petit/a.

En què consisteix la prova del taló

Aquesta prova consisteix a fer una petita punxada al taló del nadó per extreure una mica de sang i impregnar un paper absorbent que s’analitzarà a un laboratori de Catalunya amb l’objectiu d’identificar malalties metabòliques i endocrinopaties, que permeten detectar si l’infant pateix alguna malaltia hereditària del metabolisme.

Juntament amb la recollida de sang s’adjunten les dades de la família i el nadó en una fitxa que s’utilitzarà per fer-vos arribar els resultats per correu postal a casa al cap d’un mes aproximadament.

Per a què serveix la prova del taló

Aquest test permet la detecció de 24 malalties: l’hipotiroïdisme congènit, la fibrosi quística, la fenilcetonúria i cinc altres trastorns del metabolisme dels aminoàcids, vuit trastorns del metabolisme dels àcids orgànics, sis trastorns del metabolisme dels àcids grassos, l’anèmia de cèl·lules falciformes i la immunodeficiència combinada greu.

La majoria dels nadons als quals es fa la prova no presenten cap malaltia i per tant, heu d’estar tranquils perquè tot anirà bé. Però cal saber que davant d’un resultat positiu d’alguna de les malalties analitzades, el laboratori de Cribratge Neonatal us contactarà de manera urgent per donar-vos consell genètic i veure quin tractament cal seguir. A partir d’aquest moment, el vostre pediatra us assessorarà amb tot el que pugueu necessitar.

Cal tenir present que durant cinc anys posteriors a la prova, el laboratori central emmagatzema les mostres per si s’hagués de repetir alguna prova en benefici de l’infant.

El cost d’aquesta prova està inclosa dins del sistema de finançament públic i se’n poden beneficiar tots els nadons nascuts al país.

Leave a reply