Entrevista a Eva Baró del Laboratori Álvarez

“Les proves durant l’embaràs són imprescindibles per controlar que tot transcorri de forma correcta”

 

Són moltes les proves analítiques que una embarassada ha de fer com a part del control obstètric durant l’embaràs. Confiar en centres especialitzats per dur a terme les analítiques trimestrals, els testos de diagnòstic prenatal i altres cultius és clau per estar tranquil·la i saber que tot va bé.

Per aquest motiu, avui volem conèixer de més a prop el Laboratori Álvarez. Un centre d’anàlisis clíniques amb més de 50 anys d’història al nostre país on realitzen tot tipus de proves entorn de l’embaràs. Per saber-ne una mica més, entrevistem a l’Eva Baró, Llicenciada en Biologia, amb l’especialitat d’anàlisis clíniques i màster en biotecnologia. L’Eva és una de les cares visibles que dirigeix el laboratori i segur que si aneu, us la trobareu punxant algun pacient o emetent algun informe.

Eva, per a una embarassada que no conegui el vostre laboratori. Quins serveis pot trobar al Laboratori Álvarez?

Les proves durant l’embaràs són imprescindibles per controlar que tot transcorri de forma correcta i poder anticipar-se a qualsevol tipus de complicació. Per això, realitzem totes les proves incloses en els diferents controls maternals demanats pels ginecòlegs durant l’embaràs. També fem proves més específiques i no obligatòries de genètica, com els testos prenatals no invasius.

Quan una dona està embarassada vol tranquil·litat i saber que tot va bé en el transcurs del seu embaràs. Recomanes fer testos prenatals no invasius?

Jo, sí. T’aporta molta tranquil·litat i més serenitat fins al final del teu embaràs. De fet, en el control del primer trimestre es realitza un cribratge prenatal bioquímic per estimar, gràcies a la determinació de valors de dos paràmetres bioquímics, el resultat de l’ecografia i de l’edat de la mare, el risc que el nadó pateixi 3 síndromes (síndrome de Down, d’Edwards i de Patau). Però a partir de la setmana 10 es pot realitzar també un test genètic prenatal més complet i precís que permet descartar anomalies cromosòmiques fetals a partir de l’anàlisi mitjançant una mostra de sang materna de l’ADN d’origen fetal.

Quins testos pot trobar una embarassada al vostre Laboratori?

Hi ha diferents testos que es diferencien entre ells essencialment per la quantitat d’anomalies cromosòmiques estudiades. Disposem de diferents cases comercials que ens permeten d’oferir diferents opcions com per exemple el VeriRef, el Trisonim i el NeoBona.

Hi ha altres proves analítiques que pugueu fer durant l’embaràs?

Sí, a part dels controls maternals demanats trimestralment pels ginecòlegs, es pot realitzar testos pel diagnòstic de casos de diabetis gestacional amb la realització del Test de O’Sullivan i/o el test de tolerància oral a la glucosa TTOG. Es pot igualment realitzar la detecció de preeclàmpsia durant l’embaràs, la determinació del sexe fetal i realitzar la detecció de Streptococcus agalactiae al final de l’embaràs.

Baixem al detall del que interessa a moltes de les embarassades que ens llegeixen. Quantes analítiques de control es realitzen durant l’embaràs? Entren per la CASS?

Es realitzen un mínim de 3 controls durant l’embaràs. Un per trimestre. Les analítiques entren per la CASS i a més a més, si disposen del volant de protecció maternal algunes proves ja no les han d’abonar ja que estan incloses dins del volant. Pel que fa als testos prenatals genètics no invasius, la CASS només abona una part de la prova en els casos en que s’ha determinat un alt risc en el cribratge prenatal bioquímic.

Cal demanar cita i hora per venir a fer alguna de les proves? Quin horari feu?

No cal demanar cita per realitzar cap tipus de prova. El que sí que els hi recomanaria es que ens sol·licitin informació sobre les proves que els hi demanen abans de venir, perquè algun cop poden tenir alguna prova d’una durada més llarga. Per exemple, el test d’O’Sullivan tarda aproximadament una hora i el test de la corba de glucosa, unes tres hores. Això ho han de preveure, ja que s’han de quedar al laboratori durant aquest temps.

El nostre horari és de dilluns a divendres de 7h30 a 19h. Els dissabtes de 8h a 10h.

Després de molts anys punxant segur que tens anècdotes de persones molt aprensives. Què recomanes a una embarassada que li fan por les agulles?

Li explicaria bé el procediment, fent èmfasi en el nivell real de dolor que poden sentir durant la prova i la rapidesa d’aquesta. Els hi recomano pensar en una cosa agradable o que es distregui escoltant música o mirant alguna cosa al mòbil, sempre amb l’objectiu que estigui tranquil·la. Fer-li entendre que com més tranquil·la estigui, menys tensa estarà i més fàcil serà porta a terme l’extracció.

Leave a reply