El bany del nadó: periodicitat i recomanacions

Unes 12-24 hores després de donar a llum, les llevadores de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell apareixeran a l’habitació per ensenyar-vos o recordar-vos, com es banya al nadó, cada quant caldria fer-ho i sobretot, com fer-ho de la millor manera.

El bany sempre és un moment especial ja que permet que pares i nadó puguin interactuar en un entorn molt diferent com és l’aquàtic, jugant, realitzant exercicis relaxants, fent massatges post-bany… Hi ha nadons als que els hi encanta l’aigua i s’hi podrien estar hores i hores… i altres que tot el contrari.

Entorn al bany del nadó sorgeixen molts dubtes que són completament normals per uns pares primerencs. Alguns dels més comuns els intentarem resoldre a continuació, tot i que, us recomanem seguir les directrius marcades per les llevadores quan us facin la demostració perquè tenen una dilatada experiència.

Periodicitat del bany. Cada quant haig de banyar al nadó?

Hi ha debat entorn a la periodicitat. Hi ha persones que creuen que cal banyar als petitons diàriament però també hi ha els que estan en contra. Els nadons sobretot durant els primers dos mesos de vida, s’embruten poc perquè pràcticament no surten al carrer, no suen, no estan en contacte amb moltes persones… Per això, molts pares opten per fer bany dia sí, dia no. Al final, el més important és mantenir la zona genital ben neta per evitar infeccions després de cada deposició.

Quan ha de durar el bany?

Ha de ser un bany d’una durada curta, sobre uns 5-7 minuts on busquem tranquil·litat del petitó/ona.

Quin sabó cal utilitzar pel bany del nadó?

L’ideal és utilitzar molt poquet sabó, que sigui pH neutre, de baixa acidesa i amb poc perfum. Si podeu adquirir en un sabó ecològic, sempre tindreu més seguretat dels químics emprats per a la seva fabricació.

A quina temperatura ha d’estar l’aigua?

La temperatura ideal de l’aigua és entre 34ªC i 37ºC. Per mesurar-la, us recomanem comprar un termòmetre ja que així segur que encertareu. A més, és important tenir en compte la temperatura del bany o l’habitació on el banyem, evitant contrastos tèrmics que faran que el nadó pugui agafar fred.

En quina banyera es recomana fer-ho?

Aquí sí que recomanem que adquiriu una banyera per a nadons, col·locada en un lloc còmode que us permeti agafar-lo bé, amb total seguretat. Cal tenir en compte que heu de tenir ple control sobre els moviments per no tenir cap ensurt i no deixar-lo anar sota cap circumstància.

Què es recomana per assecar-los bé?

Aquest pas és imprescindible fer-lo bé. Agafeu un parell de tovalloles i un barnús per embolicar-lo bé i assecar-lo perfectament, poc a poc. Tots els plecs de la pell han de quedar perfectament secs i heu de fer-ho amb molta cura.

I fins aquí les recomanacions per banyar el vostre petit/a !

Leave a reply