Com fer un rentat nasal a un nadó

S’acosta l’hivern i el fred. I si estàs a punt de donar a llum o tens un nadó, fer correctament el rentat nasal serà clau per ajudar-lo a respirar millor. Els mocs quan comença el fred són molt presents i de vegades, els incomoden per dormir. I més a Andorra, on el clima és molt sec i els costa molt més poder-los treure.

El primer que has de saber és que fer rentats nasals al teu bebè és una pràctica comuna i segura, és beneficiós fer-ho ja que els permet respirar millor. Equival a mocar-se, així que no tinguis por de fer-ho de forma recurrent sempre que el vegis amb dificultats per respirar. El moment idoni per fer-ho és després del bany, ja que, en haver-hi més humitat, surten més fàcil.

Abans de començar un rentat nasal ho has de preparar tot per fer-ho de manera més ràpida i còmoda possible. Necessitarem:

  • Sèrum fisiològic (pots comprar-lo en mono dosi o bé una ampolla gran i amb l’agulla omplir la xeringa)
  • Xeringa d’entre 2,5mL i 10mL
  • Amaradors
  • Gases

Com fer un rentat nasal?

Un cop tinguis tot el material a punt, has de netejar els mocs externs amb una gasa humida i col·locar el nadó de costat. Omple la xeringa o obre la mono dosi i l’injectes a l’orifici nasal superior (el que queda cap amunt). Amb el rentat segurament traurà molts mocs i probablement plorarà i s’irritarà.

Un cop s’hagi calmat, repeteixes el mateix exercici, però girant el nadó cap a l’altra banda i posant el sèrum per l’altre orifici nasal.

Quin sèrum comprar a la farmàcia?

Pots optar per sèrum fisiològic isotònic (el normal) o hipertònic (si està molt congestionat/da). També podeu comprar aigua de mar.

Els sèrums d’esprai nasal són una bona opció?

Sí, però tenen menys pressió que la xeringa, fet que limita la capacitat d’acció.

Quina quantitat de sèrum has de carregar a la xeringa?

La quantitat recomanada és de 2mL a 5mL per a nadons per càrrega i en nens més grans, de 5mL a 7mL.

I fins aquí els consells per aconseguir un rentat nasal perfecte!

Leave a reply