Claus per diferenciar la tristesa i la depressió postpart

Al blog de Cellab volem tractar tots aquells temes que una mare o una futura mare pugui necessitar, per complexos que puguin arribar a ser. Per aquest motiu, avui volem parlar de les diferències que hi ha entre la tristesa i la depressió postpart.

El postpart és una etapa que, tot i ser freqüentment idealitzada, pot comportar una sèrie de desafiaments emocionals per a moltes dones i parelles. A continuació, s’aborden alguns punts clau sobre la tristesa postpart (conegut com a baby blues) i la depressió postpart, així com les possibles causes i maneres de gestionar-les.

La tristesa postpart o baby blues es caracteritza per:

  • Aparèixer a partir del segon o tercer dia després del part.
  • Es manifesta amb símptomes com tristesa, plor sobtat, angoixa, irritabilitat, fatiga, ansietat i canvis d’humor.
  • Els símptomes solen desaparèixer espontàniament en unes dues setmanes.

La depressió postpart en canvi es manifesta de la manera següent:

  • Els símptomes són similars als del baby blues però més intensos i duradors.
  • Persisteix més enllà de les dues setmanes, afectant significativament la capacitat de la mare per tenir cura del nadó i de si mateixa.

Quines són les causes de la tristesa i la depressió postpart?

  1. Altes expectatives: Les expectatives irreals sobre la maternitat poden provocar desil·lusió quan l’experiència real no coincideix amb allò idealitzat.
  2. Pressió social: La idealització de la maternitat i la por de ser vistes com a “males mares” pot generar una càrrega emocional addicional.
  3. Manca de sinceritat: La tendència a no compartir les experiències negatives reals de la maternitat pot fer que les noves mares se sentin aïllades en les seves emocions.
  4. Bebecentrisme: L’enfocament excessiu en el nadó pot fer que les necessitats de la mare siguin desateses, afectant el seu benestar.
  5. Pèrdua d’identitat: El canvi de rol pot fer que les mares sentin que han perdut la identitat anterior.

Com podem afrontar la tristesa i la depressió postpart?

El primer que hem de fer si sentim una sensació de tristesa és parlar-ho, exterioritzar-ho amb la nostra parella i els nostres éssers estimats, qui ens podran ajudar més que ningú. La maternitat representa un canvi transcendental a les nostres vides i hem d’identificar bé els símptomes dels nostres problemes per poder-los abordar.

Si a les dues setmanes d’haver sentit els primers símptomes de tristesa postpart seguim igual, ens hem de posar en mans de professionals que ens donin les claus per superar-lo de la millor manera possible.

Leave a reply