Les vacunes de l’embaràs que es posen a Andorra

Estàs embarassada? Saps que entre la setmana 27 i 36 de la gestació es recomana que et vacunis? Aquests vaccins tenen un doble objectiu: el primer, protegir-te davant la tos ferina, la diftèria i el tètanus. I el segon, transmetre anticossos d’aquestes malalties a través de la placenta al fetus, fent que el nadó estigui protegit abans de rebre les seves primeres vacunes durant els primers mesos de vida.

El primer que cal destacar de les vacunes durant l’embaràs és que són totalment segures per a la mare i pel nadó. Les úniques contraindicacions que es poden produir són al·lèrgies a algun dels components de la vacuna, però és un aspecte poc freqüent i que el vostre ginecòleg/a us advertirà i evitarà mirant la vostra història clínica.

Per a què serveixen les vacunes de l’embaràs?

Per protegir a la mare i al nadó de tres malalties: la tos ferina, la diftèria i el tètanus.

Què és la tos ferina?

És una malaltia respiratòria molt contagiosa que als adults no ens afecta gaire però que podria ser molt perillosa per un nounat. La tos ferina es pot contraure com qualsevol malaltia respiratòria, a través de l’aire després d’un esternut d’una persona contagiada. El bacteri responsable és la Bordetella Pertussis i a alguns nadons els podria causar l’hospitalització i en casos més extrems, la mort.

Què és la diftèria?

Igual que la tos ferina és una malaltia respiratòria causada pel bacteri Corynebacterium diphtheriae. La diftèria causa infecció a les amígdales, la faringe, la laringe, la mucosa del nas i, molt menys freqüentment, la pell o altres membranes mucoses. Gràcies a la vacunació dels països desenvolupats, no està causant problemes ni a adults ni petits. Però en països subdesenvolupats, ha arribat a causar morts.

Què és el tètanus?

Potser és una de les malalties més conegudes ocasionada pel bacteri Clostridium tetani, que es troba a femta, terres, escombraries… Aquest bacteri no només infecta a persones que es punxen amb un ferro rovellat o que es fan una ferida, sinó que té la capacitat de viatjar per via aèria a través del vent.

Com podem prevenir aquestes malalties?

Gràcies a la vacuna dTpa autoritzada per adults que protegeix de la tos ferina, la diftèria i el tètanus a la mare i al nadó, transmetent anticossos a través de la placenta.

On et pots vacunar?

Als centres de salut amb la recepta del vostre ginecòleg/a i serà totalment gratuït.

Leave a reply