Xumet: sí o no?

Un dels temes que genera més controvèrsia entre els futurs pares és la utilització del xumet. Tot i que cada vegada tinguem més informació, el seu ús sempre té partidaris i detractors a totes les tertúlies i des del blog de Cellab volem transmetre-us calma en aquest sentit. Avui analitzarem en aquest post, les conseqüències positives i negatives del seu ús. Llegint tot l’argumentari, decidiu amb calma que creieu que li va bé al vostre fill o filla, tenint clar que cada infant és completament diferent i que el que li va bé a un, a l’altre no. El tema del xumet dona per un serial, però no cal obsessionar-se.

Agafarem com a guia molts dels arguments exposats per l’Asociación Española de Pediatría (AEP) que destaca pros i contres del seu ús al seu web.

Arguments a favor del xumet

  • El xumet és un estri de goma habitualment que calma, satisfà el nadó, ja que permet que realitzi el reflex de succió. En tenir forma de mugró, el nadó succiona de tal manera que aconsegueix tranquil·litat.
  • En moltes ocasions el xumet ajuda a agafar el son i l’ajuda a adormir-se. Alguns fins i tot, es posen el dit a la boca, fent el gest de la pipa quan són a la panxa. En el xumet troben un record a aquest gest, fent que els calmi i els ajudi a conciliar.
  • Un dels arguments a favor del xumet que també destaca l’AEP és la seva utilitat com a protector de la mort sobtada del lactant, destacant prou evidència científica per utilitzar-lo sobretot quan està dormint. Aquest ús està especialment indicat amb nens amb lactància artificial fins als 12 mesos d’edat.

Arguments en contra del xumet

  • Si opteu per lactància materna, cal endarrerir al màxim donar-li el xumet. El motiu? Que sàpiguen succionar correctament el pit i tinguin la capacitat d’alimentar-se correctament i, per altra banda, que no facin excessiva força malmetent el mugró de la mare.
  • Les deformacions que causen els xumets a la boca del nen, poden ser complexes sempre que no traiem aquest estri abans dels tres anys. El xumet fa que les dents es desviïn, el paladar es doni de sí, alterant la mossegada. En casos extrems, també pot fer que tinguin dificultats per pronunciar certes paraules i sons.

Com triar el “millor” xumet?

Si finalment heu decidit fer-vos amb un exemplar pel vostre nadó, la tria tampoc és fàcil. Us recomanem primer de tot preguntar-li al pediatre quin creu que és el millor, ja que hi ha de tots els materials i tipus. Hi ha xumets anatòmics, fisiològics, de cautxú, de silicona, de diferents talles i mides…

A la farmàcia també us poden ajudar. Segurament, el que passarà és que haureu de provar quin s’ajusta més als seus gustos comprant de diversos tipus fins que l’encerteu!

Leave a reply