Quins beneficis comporta l’activitat física durant l’embaràs?
Una investigació de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) confirma els avantatges de fer esport tant per a la mare com per al fetus després d’analitzar múltiples estudis.
Un equip de recerca liderat pel professor Rubén Barakat de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) ha realitzat sis Revisions Sistemàtiques amb Meta Anàlisi sobre els efectes de l’activitat física durant l’embaràs. Els estudis revelen que l’exercici té beneficis tant per a la mare com per al fetus, que s’estenen més enllà del naixement.
Tal com defineix la Universitat de Navarra a la seva web, “una revisió sistemàtica és un tipus d’estudi científic, on es recopila tota la informació generada per investigacions d’un tema o pregunta determinats. Utilitza mètodes sistemàtics i explícits, que es trien per tal de minimitzar biaixos, aportant així resultats més fiables a partir dels quals es puguin extreure conclusions i prendre decisions”.
Menys esquinços perineals i incontinències urinàries si practiques esport
Les troballes de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport de la UPM mostren que l’activitat física redueix el risc d’esquinços perineals en un 50% i d’incontinència urinària en un 20%, problemes cada cop més comuns en dones a causa dels estils de vida contemporanis.
A més, la pràctica d’exercici durant l’embaràs disminueix la probabilitat de cesàries en un 21% i de parts instrumentals un 16%. També s’observa una reducció en la durada de la primera fase del part en dones actives durant la gestació, amb una mitjana de 62 minuts menys.
Els investigadors també destaquen que les dones físicament actives durant l’embaràs tenen un risc menor (-21%) de donar a llum nadons amb un pes excessiu, cosa que suggereix un entorn intrauterí més equilibrat metabòlicament.
Els efectes de l’exercici físic durant l’embaràs
Rubén Barakat, investigador d’INEF-UPM, emfatitza la importància de l’activitat física gestacional com a factor preventiu de complicacions metabòliques pre i postnatals, especialment davant la prevalença creixent de sobrepès i obesitat infantil.
Aquest estudi subratlla la rellevància de promoure l’activitat física entre les dones embarassades com a mesura preventiva per millorar la salut materna i fetal, així com per reduir les complicacions durant el part i el desenvolupament del nadó.
Així que si estàs embarassada i tens dubtes sobre si practicar esport, no t’ho pensis i et comença a moure que tot són avantatges.
Leave a reply
Leave a reply