Quines diferències hi ha entre un esquinçament i una episiotomia? Quan són necessaris els punts de sutura?

Una de les pors més comunes entre embarassades a mesura que es va acostant el part és la por als punts de sutura… Com és natural, cap dona vol haver de portar punts, ja que això indica que el perineu ha patit durant l’expulsiu. Primer de tot, missatge de calma i tranquil·litat, ja que el vostre ginecòleg/òloga i les llevadores que teniu a disposició a Andorra us donaran moltes recomanacions per reduir la possibilitat d’haver de suturar el perineu. La feina del perineu en el prepart és clau per reduir aquestes possibilitats.

I si finalment els necessiteu, no us atabaleu. Penseu que entre el 50% i el 80% dels parts vaginals els acaben requerint. Cal tenir clares les diferències entre si el motiu de la sutura és per un esquinçament o bé per una episiotomia. Definirem tots dos conceptes per distingir-los!

Diferències entre un esquinçament i una episiotomia

  • L’episiotomia és un tall que realitza el metge al perineu perquè el cap del nadó pugui sortir sense problemes. Només es fa si realment el nadó no pot sortir.
  • L’esquinçament és la lesió anatòmica que es produeix a la musculatura del perineu quan el nadó surt. Hi ha diferents graus d’esquinçament i en funció de la mida requereix més o menys punts.

Quin tipus de cures he de fer als punts?

Una de les coses més importants és que intentis mantenir la zona afectada el més neta i seca possible, ja que això comportarà que la cicatrització sigui més ràpida.

Habitualment, els punts que s’utilitzen cauen sols al cap de 10 dies i tant el metge com la llevadora t’aniran supervisant perquè la ferida evolucioni correctament.

Recomanacions postpart

Entre les recomanacions postpart que et donaran a l’hospital veuràs que són utilitzar la roba interior de cotó i unes compreses que convé anar canviant amb certa recurrència.

Quan t’indiqui el ginecòleg/a podràs començar amb els exercicis del sòl pelvià que milloraran el dolor i ajudaran que tornis a estar confortable. És molt important que acudeixis als controls postpart amb el vostre ginecòleg/òloga i amb les llevadores perquè t’acompanyin i ajudin en tot el que necessites.

Leave a reply