Quan donar el xumet i quan treure’l
Ja vàrem dir que el xumet genera debat il·limitat per molts i molts articles. Al blog de Cellab intentem tractar temes que us puguin interessar, que us puguin ajudar en aquest camí difícil i complexa que és la paternitat donant-vos tips i consells per al vostre cas. Com ja vàrem parlar en anteriors articles, el xumet pot ser un estri que utilitzeu o que no. Cada infant reacciona i evoluciona de manera diferent i, per tant, no existeix una guia del bon ús. Cadascú té la seva guia i totes són ben vàlides.
Quan hem d’introduir el xumet?
Com vàrem parlar en l’altre article que trobareu al nostre blog, sempre que hagueu triat introduir el xumet, el moment de quan fer-ho és important. Si el mètode d’alimentació del nadó és la lactància artificial podeu fer-ho alhora, però si opteu per lactància materna, heu de tenir en compte que abans és important que l’infant aprengui a lactar bé. Treure el màxim rendiment al pit per assimilar el mètode de succió és clau i no es pot oferir el xumet fins que està completament assumit.
Si es confonen, acaben produint clivelles al pit de la mare i generant moltes incomoditats que poden posar en risc la lactància materna. En casos de lactància mixta (materna i artificial combinada) també cal aplicar el mateix sistema d’introducció després d’estar completament assimilat.
I quan arriba aquest moment? Depenent de l’infant n’hi ha que saben lactar poques hores després d’haver nascut mentre que altres tarden unes dues o tres setmanes fins que estableixen la correcta succió del pit.
Com s’introdueix el xumet?
Aquest fet és important. Primer cal escollir el xumet adequat pel teu nadó, triant la talla 0 mesos, sigui en cautxú o anatòmic. Després de comprar-lo, cal eteritzar-lo i col·locar-lo amb cura a la boca. Segurament les primeres vegades li generarà rebuig i l’escopirà, però cal tenir paciència i anar-ho intentant a poc a poc.
Quan l’hem d’oferir?
Sabent que el xumet és un bon estri per agafar el son, pot ser una meravellosa idea fer-ho a l’hora d’anar a dormir. Si això el calma i fa que s’adormi bé, pot ser un bon mètode.
Quan l’hem de treure?
Aquí és on hi ha més debat i els arguments són completament diferents. A partir de l’any els més detractors del seu ús, comencen a indicar que seria convenient retirar-lo. També hi ha qui creu que amb l’arribada dels dos anys on entenen molt bé el que els hi diem, seria un moment òptim. Podeu optar per reduir el seu ús, oferint-li per anar a dormir o bé minimitzant el seu temps d’ús durant el dia.
A partir dels dos anys i mig en endavant, el xumet comença a modificar l’estructura mandibular, a moure les dents i a generar “problemes”. Val a dir, que aquest moment sempre genera incertesa i potser cal retirar-lo quan veiem que l’infant està preparat fent-lo sentir més gran.
Leave a reply
Leave a reply