Ansietat durant l’embaràs o la lactància? Consells per superar-la!

L’arribada d’un infant al món ve acompanyada de multitud de canvis a totes les facetes de la nostra vida. Revolució fisiològica i natural que en algun moment ens afecta, ens preocupa i ens crea episodis d’ansietat durant la gestació o bé després, durant el període de la lactància. Primer de tot, cal que tinguem clar que és completament normal passar per moments complicats, d’alts i baixos emocionals, però que amb ajuda i predisposició se superen. El boom hormonal a què està sotmesa una embarassada genera moltíssims moments d’ansietat que cal controlar i afrontar.

Val a dir que si l’ansietat que pateixes està diagnosticada i reconeguda per un metge, cal que segueixis fil per randa tot el que t’indiqui. Aquest article és una petita guia de consells que està indicada per a futures mares o mares en període de lactància que estan desanimades en moments puntuals. En cap cas, es tracta d’un article amb indicacions mèdiques a seguir ni amb cap altra finalitat que no sigui la de donar consells per estar millor.

L’arribada de l’ansietat la detectem perquè tenim problemes per a dormir, tenim alterat l’estat anímic o estem passant per un període de més nervis. És completament normal, ja que s’apropa un moment de canvi importantíssim, amb moltes incerteses i desconeixements en molts àmbits. Però, amb ajuda i positivisme, es pot combatre tot.

Què podem fer si patim ansietat?

El primer que hem de fer és compartir-ho amb la parella i explicar com ens sentim. També estaria bé compartir-ho amb el ginecòleg/a que us porta i amb el metge de capçalera si veiem que no revertim la situació.

També hem de tenir clar que existeixen petites accions que ens ajudaran momentàniament a superar-ho com per exemple meditar, trobar uns cinc minuts per estar sola, tancar els ulls i practicar mindfulness. En el cas de les mares en període de lactància, podem aprofitar mentre dorm el nadó per fer-ho. Però és important reflexionar sobre què ens passa i com podem superar-ho. Per tant, primera etapa és reconèixer i detectar què ens angoixa, ja que si no podrem fer-hi front.

Davant d’episodis d’alteració de la son abans del part, podem preguntar al ginecòleg/a si podem prendre infusions naturals com la til·la, la melissa o la passiflora. També podem optar per posar un difusor d’olis essencials a l’habitació amb lavanda.

També podem incorporar l’esport com a element de generació d’endorfines. Podem sortir a caminar mentre escoltem música relaxant o bé optar per fer ioga o Pilates on aconseguirem estirar bé tots els músculs del cos. Ens farà sentir millor i ens ajudarà a evadir-nos d’aquells moments difícils que rodegen l’embaràs.

Davant de qualsevol període d’ansietat, deixa’t ajudar, escolta’t i proposa com pots canviar per superar-ho!

Leave a reply